Adakah KITA diantara ORANG2 YG berIMAN & beramal soleh, Mempunyai AKHLAK seINDAH RASULLULLAH ?

Wahai orang-orang yang beriman! Jauhilah kebanyakan dari sangkaan (supaya kamu tidak menyangka sangkaan yang dilarang) kerana sesungguhnya sebahagian dari sangkaan itu adalah dosa;Dan janganlah kamu mengintip atau mencari-cari kesalahan dan keaiban Saudara kamu; Janganlah setengah kamu mengumpat setengahnya yang lain.Adakah seseorang dari kamu suka memakan daging saudaranya yang telah mati? (Jika demikian keadaan mengumpat) maka sudah tentu kamu jijik kepadanya. (Oleh itu, patuhilah larangan-larangan yang tersebut) dan bertaqwalah kamu kepada Allah; sesungguhnya Allah Penerima taubat, lagi Maha mengasihani-Marilah bersama-sama menegakan syiar Islam walaupun pandangan Politik perbagai aliran,contohi Junjungan Nabi kita bagaimana beliau berbaik dengan jirannya walaupun jiranya seorang Yahudi.


free web counter


BAHAN A

5 ulas bawang putih, diketuk atau dihiris
3 ulas bawang merah, dihiris
5 sm halia dihiris halus
5 sm lengkuas dihiris kepada kepingan nipis
2 batang serai dititik
2 helai daun kunyit diikat simpul
4 keping asam gelugur
1 sudu besar biji lada hitam yang belum dikisar
4 biji cili kering (tidak perlu dipotong atau dikisar)

1 kg daging cincang, sedikit lemak dan urat

2 sudu besar kerisik kelapa
2 sm belacan

garam secukup rasa

Nampaknya semua bahan mencukupi. Memasak pindang daging ala negeri Perak ini mudah sahaja.

CARA MEMASAK

Daging dipotong kecil dan direbus. Api biarlah sederhana kerana api yang kuat akan menjadikan daging mengeras dan sukar empuk. Apabila mendidih, lemak-lemak dan sisa darah beku yang berkumpul di permukaan air eloklah dibuang.

Masukkan kesemua bahan A, kemudian masukkan kerisik dan belacan dan kacau hingga mesra. Biarkan sehingga daging empuk dan tambah sedikit air dari semasa ke semasa kalau daging masih belum lembut. Lazimnya saya memasaknya selama 2 jam.

Setelah berpuas hati dengan kelembutan daging, masukkan garam secukup rasa, dan boleh ditambah sedikit gula jika mahu.

Rasanya seperti sup daging tetapi sedikit masam dan lemak kerana kerisik yang dicampur.